CEO bergelar profesor direman 7 hari seleweng dana RM270,000

Suspek lelaki berusia lingkungan 60-an itu ditahan malam semalam ketika hadir memberi keterangan di Ibu Pejabat SPRM

4:59 PM MYT

 

KUALA LUMPUR – Seorang individu bergelar profesor yang juga ketua pegawai eksekutif (CEO) sebuah syarikat perkhidmatan pendidikan tinggi ditahan reman hari ini kerana dipercayai menyeleweng dana syarikat untuk kepentingan peribadi bernilai kira-kira RM270,000.

Sumber Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) memaklumkan, suspek lelaki berusia lingkungan 60-an itu ditahan kira-kira jam 7 malam semalam ketika hadir memberi keterangan di Ibu Pejabat SPRM.

Susulan penahanan itu, suspek dibawa ke Mahkamah Majistret Putrajaya pagi tadi dan perintah reman selama tujuh hari sehingga 30 Julai dikeluarkan oleh Majistret Irza Zulaikha Rohanuddin.

“Siasatan awal mendapati suspek dipercayai menggunakan wang bernilai kira-kira RM270,000 untuk kegunaan peribadi termasuk membayar hutang dan membeli kereta serta perbelanjaan peribadi yang lain.

“Suspek juga disyaki mengarahkan kakitangan syarikat menyediakan surat untuk bayaran gaji berjumlah kira-kira RM12,000 sebulan sejak Mac 2023 sedangkan surat perlantikan suspek sebagai CEO hanya melayakkannya menerima 5% daripada keuntungan tahunan syarikat,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Kanan Bahagian Siasatan SPRM, Datuk Seri Hishamuddin Hashim ketika dihubungi mengesahkan penahanan tersebut.

Katanya, kes disiasat di bawah Akta SPRM 2009. – 24 Julai, 2024

Topics

 

Hangat

Influencer who recited Quran at Batu Caves accused of sexual misconduct in Netherlands

Abdellatif Ouisa has targeted recently converted, underage Muslim women, alleges Dutch publication

Petronas staff to be shown the door to make up losses from Petros deal?

Source claims national O&G firm is expected to see 30% revenue loss once agreed formula for natural gas distribution in Sarawak is implemented

Gopeng says goodbye to beloved 111-year-old soy sauce factory Hup Teck

For over a century, Uncle Tong’s family kept culinary heritage alive with all-natural, sun-fermented soy sauce crafted in age-old earthen pots, a tradition which started in 1914

Related